Forskare inom energi

Sista ansökningsdag: 6 maj
Arbetsort: Stockholm
Publicerat: 15 april
Kategorier: Naturvetenskap & Forskning Offentliga jobb
Vill du bidra med din kompetens för att utreda hur vi kan utforma fasta och mobila anläggningar med avseende på energiförsörjning? Vi på FOI arbetar med forskning för en säkrare värld. Nu söker vi en ny kollega inom energiområdet.
Om tjänsten
Vad bidrar du med i arbetet hos oss?
I rollen som forskare inom energiområdet kommer du att arbeta i utredningar som analyserar anläggningar och system utifrån perspektivet energiförsörjning. Specifika tillämpningar avser exempelvis energilösningar för bunkeranläggningar, prestandautvärdering av olika energilagringssystem, samt kartläggning av energibehov. Arbetet är både av teoretiskt utredande karaktär och även experimentellt ofta via egenutvecklade försöksuppställningar.
Rollen innefattar även strategiskt arbete med att identifiera nya frågeställningar och vidareutveckla befintliga, med utgångspunkt i uppdragsgivarnas långsiktiga behov. På detta sätt bidrar rollen till att driva forskningsområdet framåt.
FOI:s verksamhet i arbetsgruppen är i huvudsak uppdragsfinansierat. Vanliga uppdragsgivare är exempelvis Försvarsmakten, Försvarets materielverk och Fortifikationsverket. Rollen som forskare inom energiområdet inbegriper ett projektledaransvar för projekt av olika komplexitetsgrad som ska bedrivas i enlighet med FOI:s projektmodell. Verksamheten bedrivs i både stora och små projekt vilket innebär att du arbetar både självständigt och samarbeta i grupp. Arbetsgruppen har tillgång till labb och utrustning för att kunna genomföra de flesta experimentella uppdrag som efterfrågas inom området. Vi samverkar med olika nationella och internationella forskningsorganisationer vilket innebär att resor kan förekomma.
Om enheten
Du kommer att ingå i enheten Elektromagnetiska vapen och energi som tillhör avdelningen Vapen, skydd och säkerhet. Läs gärna mer om vad vi gör: Vapen, skydd och säkerhet - Totalförsvarets forskningsinstitut - FOI
Vi erbjuder intern projektledningskurs samt specifika kurser för att kunna hantera de särskilda risker som förekommer i vår verksamhet.
Natursköna Grindsjön ligger på Södertörn, ca 4 mil söder om Stockholm. SL-bussförbindelser finns med Tumba, Västerhaninge och Ösmo/Nynäshamn.
Har du den kompetensprofil vi behöver?
Krav
- Vi söker dig som är disputerad inom energiteknik, energisystem eller motsvarande.
- Du har minst ett års arbetslivserfarenhet både experimentellt och teoretiskt av utvecklings- och forskningsorienterad arbete orienterat mot energisystem och komponenter, eller likvärdiga kunskaper.
- Du har goda kunskaper i svenska och engelska i både tal och skrift.
För att lyckas i rollen som forskare är du initiativtagande och har förmåga att lösa komplexa problemställningar inom givna ramar för ditt uppdrag. Du har god kommunikativ förmåga, är stabil som person och har lätt för att anpassa dig till nya situationer. Då arbetet innebär flera kontakter såväl internt som externt ser vi att du har en mycket god samarbetsförmåga. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.
Meriterande
Det är meriterande om du har erfarenhet från experimentell verksamhet, exempelvis utformning av försöksuppställningar för att verifiera hypoteser. Det är även meriterande om du har erfarenhet av att delta i och driva dialoger med uppdragsgivare för att fånga upp aktuella behov och identifiera nya projekt.
Vad erbjuder vi dig?
Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) är en statlig myndighet som bedriver världsledande forskning inom försvar och säkerhet till stöd för Sveriges militära och civila försvar. Vi erbjuder en unik arbetsplats där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för totalförsvaret och hela samhället. Forskningen tillämpas både inom försvarsmyndigheter och hos civila aktörer och spelar en avgörande roll i att bygga en relevant och effektiv försvarsförmåga.
Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html
Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan komma att inledas med sex månaders provanställning.
Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?
Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 6 maj 2025!
För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Johanna Rosenlind. Fackliga företrädare är Filip Gökstorp (Saco-S) och Kimmy Skåneberg (OFR/S – ST vid FOI) Samtliga nås på 08-555 030 00.
Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.
Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.
Dela på:
Referensnummer:
FOI-PERS-2025-297
Län:
- Stockholm
Anställningstyp:
Tillsvidareanställning
Anställningsgrad:
Heltid
Arbetstider:
Dag
Sista ansökningsdag:
2025-05-06
Tillträde:
Enligt överenskommelse
Arbetsplats/placeringsort:
Stockholm-Grindsjön
Kontaktpersoner:
Johanna Rosenlind
mob: +46 708306704
Företagets hemsida:
Adress:
Olof Arrhenius väg 31 13794 Norra Sorunda
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1400 anställda, varav drygt 1000 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.
Senaste jobben från FOI
-
Firmware- och FPGA-utvecklare
Igår
-
Expert inom metoder och processer för informations- och cybersäkerhet
Igår
-
Forskare inom AI och intelligenta informationssystem
Igår
-
Forskningsingenjör inom AI och intelligenta informationssystem
Igår
-
Civilingenjör inom signalbehandling
Igår
-
Utvecklare inom radarsystem
Igår
-
Säkerhetsskyddshandläggare
17 april
-
Junior civilingenjör med inriktning tillämpad matematik
17 april
-
Säkerhetsskyddshandläggare
17 april
-
Forskare inom marin elektromagnetik med teoretisk inriktning
17 april
-
FOI söker Innovationsdirektör
17 april
-
Nyutexaminerad inom rymdområdet
17 april
-
Forskare inom energi
15 april
-
Forskningsingenjör inom mikrovågsvapen
15 april
-
Forskningsingenjör inom sonartillämpningar
15 april
-
Forskningsingenjör inom området flygsignatur
15 april
-
Forskare inom autonoma system
14 april
-
Senior säkerhetspolitisk analytiker europeisk säkerhet
14 april
-
Junior säkerhetspolitisk analytiker europeisk säkerhet
14 april
-
Nyexaminerad ingenjör eller beteendevetare med intresse av AI, autonomi eller människa-systeminteraktion
11 april
-
Experimentell forskare inom elektrooptik
9 april
-
Forskningsingenjör inom metodutveckling för designoptimering
9 april
-
Erfaren administratör
7 april
-
Nyfiken scenarioprogrammerare till FOIs cyberövningsverksamhet
7 april
-
Systemingenjör med intresse för hur styrda vapen fungerar och ger effekt
7 april
-
Mjukvaruutvecklare
7 april
-
Flygdynamiker
7 april
-
Forskningsingenjör inom dynamiska system
7 april
-
Forskningsingenjörer som vill jobba med mätteknik och material
1 april
-
Framtidens expert inom radarteknik
27 mars
-
Framtidens expert inom radarsystem
27 mars
-
Forskarutbildad inom signalbehandling och systemutveckling
12 mars
-
Ingenjör som vill bli vår nästa specialist inom radar telekrig
11 mars